Gust De Coster ontdekt: Bistro Jitho

Vlaanderen is werkelijk verwend op culinair vlak. Dit was onze conclusie na onze kennismaking met Bistro Jitho in Welle bij Aalst. De naam Bistro is eigenlijk iets te bescheiden geformuleerd door de eigenaars. Dit etablissement is de naam restaurant waard, meer dan waard!

Van dagschotel tot verfijnd menu

Jimmy en Thomas – vandaar de naam Jitho – hebben vier jaar geleden hun eerste bistro opgericht in een huurpand in Lennik. Toen ze genoodzaakt waren een nieuw pand te zoeken, besloten ze meteen om zelf een pand te kopen. Het werd een oud boerderijtje in Welle, gelegen op een straathoek. Ze lieten het pand renoveren en uitbreiden met een nieuwbouw. Het resultaat mag gezien worden. Het interieur is strak maar gezellig dankzij het gebruik van zachte kleuren zoals ecru, grijstinten en lichtblauw. Ondanks het feit dat de zaak nog heel recent is, kunnen de eigenaars nu al rekenen op een mooi en groot cliënteel. Ze wilden er bewust een bistro van maken waar iedereen zich welkom voelt en waar de klant naar buiten stapt met een voldaan gevoel, zonder al te diep in de geldbeugel te moeten tasten. Zo biedt Jitho tijdens de week een dagschotel (voor- en hoofdgerecht) aan voor 13 euro (!), ideaal voor de werkgevers en -nemers van de omliggende bedrijven. Wie meer tijd heeft en uitgebreider en verfijnder wil tafelen, wel, die heeft de keuze tussen een menu en een à la carte formule. Ook in de namiddag blijft Jitho’s open en zijn de klanten welkom voor een koffie met pannenkoek of ijs.

Het maandmenu: heerlijke gerechten in gulle porties

Wij gingen dus voor het menu van de maand. We kregen het huisaperitief gepresenteerd en dat was een originele keuze, meteen gebombardeerd tot onze favoriete aperitief aller tijden : cava met een kleine scheut limoncello, een frisse en smakelijke combinatie die vergezeld was van drie fijne hapjes.
Als voorgerecht kregen we Sint-Jacobsvruchten met shiitake. Zaalmeester en sommelier Jimmy schonk ons een smakelijke en verfijnde Zuid-Afrikaanse witte wijn (chardonnay) in. De wijnkaart van Jitho is overigens heel interessant en vrij uitgebreid. Beide eigenaars hebben trouwens oorspronkelijk een opleiding als sommelier genoten, maar Thomas heeft zich daarna ontpopt als bekwame chef.

Grootmoeders keuken, maar … verrassend !

Thomas houdt er van om grootmoeders keuken te bereiden : pure producten en stevige gerechten zodat ook mensen met een gezonde eetlust voldaan van tafel gaan. Maar, er is meer: aan de klassieke gerechten geeft Thomas een onverwachte, creatieve toets. Dit werd ook duidelijk tijdens het hoofdgerecht, een lamskroontje dat perfect gebakken was, mooi rosé, en geserveerd werd met een krokant aardappeltaartje, shiitake en een heerlijk rozemarijnsausje. Ook hier was de begeleidende rode wijn (een Spaande Alicanta) perfect. Maandelijks veranderen trouwens de aangepaste wijnen samen met het nieuwe menu. We sloten af met een witte chocolademousse die eruitzag als roomijs en een coulis van rode vruchten. Na onze pousse-café, een attentie van de chef, een witte amaretto met een huisbereid boterkoekje en een mousse van frambozen, reden we met een goed gevoel naar huis. Zeg nu zelf: een mooi kader, een uitmuntende keuken en een attente bediening : wat wil een mens nog meer voor een gezellige culinaire avond uit ?

Bistro Jitho
Hertstraat 22 , 9473 Welle
reserveren op: 0478 511 790

Dagschotel: 13 euro
Maandmenu 45 euro, excl. wijnen, 65 euro met drankenformule Gesloten op maandag en dinsdag

www.bistro-jitho.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.