Gust De Coster ontdekt – Restaurant Tanderus in Nokere

Twee jaar geleden namen Amber Duym en Timo Berth de brasserie Tanderus in Nokere over. Ze maakten er een gezellige plek van waar ze de betere brasseriekeuken serveren. Mèt een uitstekende wijn-, aperitief- en bierkaart er boven op.

Tanderus is geen Romeinse of Griekse God (van het culinaire of zo) maar het plaatselijk dialect voor “het ander huis”. Het is een voormalige maalderij die op steenkool werkte. Het oude gebouw met de imposante schoorsteen werd met respect gerenoveerd. De molens, de oude muren en de eikenhouten balken werden bewaard en zorgen voor een warme sfeer. Prachtig!  Amber (27), die een interieuropleiding volgde, heeft de zaak stijlvol en cosy ingericht. Haar kennis van de horeca en het ondernemerschap bouwde ze geleidelijk op. Zo runde ze twee jaar samen met haar zus een broodjeszaak en daarna deed ze nog meer ervaring op in een cateringbedrijf. In Tanderus leidt ze op een flexibele manier haar jonge team en zorgt er voor dat alles op wieltjes loopt in de zaak. Ze maakt er een erezaak van om met enkel de beste leveranciers van kwaliteitsingrediënten in zee te gaan, en dat proef je.

Met of zonder alcohol

De drankenkaart is evenwichtig samengesteld, met hippe cocktails, interessante wijnen en streekbieren op fles, maar ook met talrijke alcoholvrije alternatieven, van mocktails over alcoholvrije bieren tot alcoholvrije cava’s en wijnen. De titels op de kaart verraden enige zin voor humor: ze zijn fonetisch in het dialect opgesteld, maar er is gelukkig een vertaling voorzien voor wie niet van de streek is. ‘Nie Uwn Eign Pla’ staat voor het moderne ‘to share’, ‘Uufdpla’ staat voor Hoofdgerecht etc. We kwamen er op een woensdagavond en werden er heel vriendelijk onthaald door zaalmeester Kevin. Op de achtergrond klonk rustgevende muziek. Als goede BOB koos ik, voor één keer ;-), de mocktail die vergezeld was van een fijn voorafje van nobashi garnaal.

Kwaliteit op het bord

Tanderus is gekend voor zijn kwaliteitsvlees. Als voorgerecht kozen we dan ook een tagliata van rund met rucola en parmezaan. Het vlees was hartig en zacht. Daarna volgde een op de grill gebakken filet pur met goudgebakken frietjes en een slaatje van rucola. De porties waren zo gul dat we het dessert aan ons lieten voorbijgaan. Tanderus biedt alles voor een aangename, sfeervolle avond: kwaliteit op het bord, een mooi, gezellig kader en vriendelijk personeel. Van zodra het mooi weer is, kan er buiten getafeld worden, met zicht op het idyllische landschap. Voor groepen kunnen speciale formules uitgewerkt worden. Er is ook een kindermenu. Alles kan: “u vraagt, wij draaien”.

BELANGRIJKE MEDEDELING

Eind april 2025 sluit Tanderus de deuren. Heel jammer maar Amber en haar team willen de laatste weken nog eens àlles geven !  Wie op de huidige locatie nog eens wil genieten van het eten, het interieur  en de service: DOEN! EEN AANRADER! Sowieso is het verhaal Tanderus niet ten einde.  We houden jullie op de hoogte.

Restaurant Tanderus
Nokeredorpstraat 30
9771 Nokere (Kruisem)
0468 35 51 79
www.tanderus.be

Open:
Woensdag, donderdag en zondag: 12-14u en 18.30-23u
Vrijdag en zaterdag: 12-14u en 18.30-24u