Gust De Coster ontdekt: ’t Gavrije in Gavere

Gavere is sinds 6 januari een sfeervolle bistro rijker. Café Local ’t Gavrije werd onlangs omgetoverd tot een retro bistro waar je lekker en betaalbaar kan tafelen. Niets doet vermoeden dat het gebouw recent is: het stemmige interieur ademt het rijke verleden van Gavere uit.

’t Gavrije heeft een lange geschiedenis. Voorheen stond “In de Halve Maan” op dezelfde grondvesten, het café van ex-beroepsrenner Omer Dhaenens en zijn vrouw Madeleine De Koker. Het was een ontmoetingsplaats voor het verenigingsleven van Gavere. De fanfare kwam er repeteren, de toneelvereniging gaf er haar voorstellingen en de studentenverenigingen kwamen er fuiven. Wielertoeristen hielden er halt voor een frisse pint. Kortom, het was een “estaminet” waar iedereen welkom was. En … eigenlijk is er niet zoveel veranderd.

Van muziekcafé naar gezellige retro bistro

In 2007 nam Oskar Bousard de zaak over. Het oude pand werd gesloopt en heropgebouwd in retro stijl. Tot eind vorig jaar deed het dienst als muziekcafé: Café Local ’t Gavrije. De naam slaat op Gavere, gastvrij en vrijstaat. ’t Gavrije werd onlangs heringericht tot een stemmige en laagdrempelige bistro die betaalbare gastronomie aanbiedt. De mix van een ongedwongen, gezellige sfeer en een kwalitatieve, betaalbare keuken bleek van bij de start een succesformule. Voor het culinair concept ging Oskar Bousard een samenwerking aan met Peter De Deken, de man achter de “molenrestaurants”, gelegen in Zwalm, maar bekend in de hele Vlaamse Ardennen: De Zwalmmolen, De Mechelse Koekoek en de Ter Biestmolen.

Gevarieerde formules

Het gevoel van een oud café is gebleven dankzij de stemmige inrichting. De gepatineerde muren en de geëmailleerde reclameborden van brouwerijen doen denken aan een rokerig café uit lang vervlogen tijden. De stoelen zijn een kopie van oude caféstoelen.
Gastvrijheid is belangrijk in ’t Gavrije. Je kan er terecht voor een biertje en een snelle hap, maar ook voor een uitgebreid all-in menu of een scherp geprijsde businesslunch.Op het gelijkvloers is er een feestzaal tot 75 personen, ingericht met beamer en gratis wifi en een aanpalend terras waar recepties kunnen plaatsvinden of waar een sigaretje kan gerookt worden. Het is een ruim, overdekt en verwarmd terras. Gezelligheid troef dus ! En zo is het: overal waar je kijkt of rondkijkt in ’t Gavrije heb je een mooi uitzicht, wat het als surplus rustig en aangenaam toeven maakt.

Klassiekers met Italiaanse touch

Als voorgerecht kozen we scampi op Toscaanse wijze, gevolgd door kabeljauw met een puree van wortelen en zoete aardappel en een courgettebloem. Op de kaart staan diverse klassiekers die een zuiders tintje krijgen dankzij de chef, Dominique Facchinetti, een ervaren Belgische kok met Italiaanse roots.Een zuiderse, fruitige Chardonnay vergezelde deze smaakvolle gerechten. Na een heerlijke dampende koffie (thee kan ook) als afsluiter stapten we meer dan voldaan en met een goed gevoel naar buiten … O ja, onze wagen stond op de markt van Gavere, vlakbij …

’t Gavrije
Molenstraat 9 – 9890 Gavere
09 336 05 91, info@tgavrije.be

Businesslunch voor 19 euro op maandag, dinsdag en vrijdag
Open vanaf 11:30 u, met uitzondering van maandagvoormiddag (markt) open vanaf 09:00 u / Gesloten op woensdag en donderdag

www.tgavrije.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.