Gust De Coster ontdekt: Two Cooks in Zottegem

In het landelijke Velzeke, langs één van de hobbelige kasseibanen van de Ronde van Vlaanderen, schuilt een culinaire parel die absoluut een ommetje waard is. Two Cooks biedt fijnproevers de perfecte balans tussen vernieuwing en traditie. Resultaat: een culinaire ontdekking die toch vertrouwd aanvoelt.

Na een tijdje in het centrum van Zottegem vertoefd te hebben, verhuisde het restaurant Two Cooks naar de landelijke Paddestraat in Velzeke, een rustige locatie vlakbij het Romeinse Plein. Het pand is strak en modern maar toch warm ingericht. De tafels staan voldoende ver uiteen zodat iedereen in alle privacy kan tafelen. In de zomer kan je op het terras aperitieven en evt eten. Voor familie- en bedrijfsfeestjes is er een apart zaaltje voorzien.

Twee koks, twee stijlen in harmonie

De naam Two Cooks is niet zo maar gekozen: die staat voor twee briljante chefs, Gunther Taelman en Olivier Jolie. Beiden genoten hun opleiding aan de vermaarde hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge maar ze leerden elkaar pas kennen in Hof ter Eyken waar beiden werkten en samen werken deden ze later ook in Terborght. Daar groeide stilaan het idee om samen zelf een restaurant te beginnen. Gunther is de one Cook die eerder houdt van vernieuwing in de gerechten, en Olivier is de one Cook die het meer begrepen heeft op de klassieke keuken. Samen dus Two Cooks die mekaar perfect in evenwicht houden. In een soort brainstorming-sessies werken ze nieuwe ideeën en gerechten uit. Inmiddels zijn ze al 10 jaar creatief bezig en mogen ze rekenen op een trouw publiek dat alsmaar groeit, en terecht. Vele klanten maken kennis met Two Cooks via de middaglunch. Deze is heel scherp geprijsd: 40 euro, wijnen inbegrepen.

Sterrenniveau met streekeigen accenten

Omdat we een avondvullend programma konden kiezen, gingen voor het gastronomisch menu. We startten met de huischampagne en een wachtbordje met heerlijke hapjes, waaronder een lauwe oester, een cake van zeealgen, een toastje van lijn- en sesamzaad en zonnebloempitten met een dipsausje op basis van Oud Zottegems bier.

Het voorgerecht, Schotse Zalm met radijs en een vinaigrette van zuring en winterpostelein, was uitgebalanceerd van smaak en vertaalde zich in een symfonie van roze, rood en groen op het bord. Een knappe Sciorio uit de Piëmonte vergezelde dit gerecht. Daarna volgde een visgerecht met een exotisch tintje: een harder visje – een baarsachtige – met wortel, yuzu en groene curry. De volgende gang was een geslaagd huwelijk van kreeft en Belgisch grondwitloof, net als het vorige gerecht gecombineerd met een uitstekende Château Vessière.

Varkensvlees, in dit geval Iberico, met boerenkool en schorseneer is niet meteen iets dat je verwacht in een gastronomisch menu. En toch slaagden onze twee koks erin om van een op zich volks gerecht een verfijnde creatie te maken, mede dankzij zwarte truffel en een sausje op basis van Buffalo Vintage, een streekbier uit Sint-Lievens-Esse. Referenties naar streekeigen producten lopen als een rode draad door de menukaart van Two Cooks. We sluiten af met een kaasassortiment van Michel van Tricht en een heerlijk dessert op basis van pompelmoes, Griekse Yoghurt en Macondo.

Two Cooks serveren een keuken op sterrenniveau, zonder meer. Zelf liggen ze niet wakker van een ster, zolang ze zich maar creatief kunnen uitleven en hun klanten aangenaam kunnen verrassen. Waarin ze met de grootste onderscheiding slagen, dat kunnen we volmondig beamen.

Two Cooks
Paddestraat 5, 9620 Zottegem
09 328 85 69

Gesloten op zaterdagmiddag, zondagavond en maandag
Reserveren is aangeraden, zeker in het weekend.
Ruime parking rechtover de zaak en op het Romeins Plein, vlakbij.

www.twocooks.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.