Restaurant Dion in Aalst
De Griekse keuken heeft wel wat meer te bieden dan de alomgekende (en gesmaakte) feta en moussaka. Een bezoek aan het verfijnde Griekse restaurant Dion in Aalst maakt meteen komaf met alle clichés. De creatieve keuken van chef Nikos is een culinaire ontdekkingsreis naar de authentieke Griekse gerechten. Ik geef het meteen maar mee : Dion is een absolute aanrader !
Na enkele jaren een Grieks restaurant gerund te hebben in de binnenstad, vestigde Nikos zich met zijn team in een landelijke villa aan de groene rand van Aalst. Het interieur is stijlvol en tijdloos en ademt rust uit. In de zomer kan er buiten getafeld worden, eigenlijk midden in de mooie tuin.
Pure keuken, Griekse topwijnen
Restaurant Dion, een knipoog naar Dionysos, de god van de wijn, scoorde al snel bij fijnproevers die houden van de mediterrane keuken die we kunnen samenvatten als licht, gezond, puur en vol zuiderse smaken. Op de kaart staan zowel visgerechten op basis van gamba’s, zwaardvis en octopus als lamsgerechten.
Nikos breekt ook een lans voor de hoogwaardige Griekse wijnen, vaak afkomstig van kleinschalige wijndomeinen die zich qua niveau zeker kunnen meten met de betere Franse wijnen en die -en plus- de zuiderse zon in het glas brengen. De verrassende en zeer gesmaakte wijnselectie en -kennis van Nikos heeft alles te maken met het feit dat hij gedurende 12 jaar invoerder was van kwalitatieve Griekse wijnen.
Zuiderse symfonie van smaken
We laten ons verrassen op een zomerse avond. Altijd een goed idee bij Adina en topchef Nikos. We starten met een aperitief en hapjes. Als voorgerecht delen we een Mezze Dion, een assortiment Griekse specialiteiten zoals tzatziki, warme, romige feta met mediterrane kruiden, scampi’s met een getomateerde roomsaus en gebakken inktvisringen, een ideale introductie tot de authentieke Griekse keuken uit Nikos’ jeugd, maar dan wel op een eigentijdse, creatieve en culinair hoogstaande manier geïnterpreteerd. Daarna volgt een gegrilde octopus-arm als sharing-gerecht, vergezeld van een heerlijke Griekse Chardonnay.
Even pauzeren. En laten we van de gelegenheid toch gebruik maken om de aangename, attente en charmante bediening te vermelden. Past helemaal in de sfeer !
Als hoofdgerecht kiezen we de lamskoteletjes, aan de ene kant van de tafel vergezeld van Griekse pasta, aan de andere kant van gegratineerde aardappelen en een symfonie van zuiderse groenten. De wijntip van de chef is een volle, rode wijn, en die voldoet perfect aan de hoge verwachtingen.
Afsluiten doen we met een zoete mix van artisanaal ijs en vers fruit. We vertrekken voldaan, zonder een aanslag op de maag te plegen. Nikos is een gepassioneerde kok die de liefde voor zijn thuisland vertaalt in gevarieerde en licht verteerbare gerechten op basis van dagverse seizoensproducten. Ideaal voor wie in eigen land een culinaire reis naar het zuiden wil beleven én voor wijnliefhebbers die openstaan voor nieuwe ontdekkingen. Zoek niet verder !
Restaurant Dion
Oude Gentbaan 51,
9300 Aalst
053 78 78 15
www.restaurantdion.be
Open van 18 tot 22 uur
Zon- en feestdagen: 12u-14u30 en 18u-22u
Maandag en donderdag gesloten.