Gust De Coster ontdekt: Margaretha’s in Oudenaarde

Levensgenieters hebben Margaretha’s in Oudenaarde vier jaar lang moeten missen. Sinds de sluiting van het bekende restaurant in 2016 stond het pand leeg. Tot Philippe Vandercruyssen, een man met meer dan 35 jaar ervaring in de keuken, en zijn vrouw Lieve De Smet, besloten om culinair Oudenaarde weer leven in te blazen en Margaretha’s om te toveren tot een luxe brasserie. Begin september openden ze hun deuren, mét succes.

Een beetje geschiedenis

Het prachtige pand waar Margaretha’s gevestigd is, ademt geschiedenis uit.
De naam van de brasserie verwijst naar Margaretha van Parma die in 1522 in Oudenaarde geboren is als buitenechtelijk kind van Karel V.  
De laatgotische voorgevel dateert van de 16de eeuw, in de 17de eeuw deed het gebouw dienst als armenschool. Het pand paalt aan de “Boudewijnstoren”, genoemd naar Boudewijn V, graaf van Vlaanderen. Deze patriciërstoren, de ingang van de brasserie, is het oudste pand van Oudenaarde.

Man/Vrouw van de streek

Voor Philippe Vandercruyssen was het weer thuiskomen: op zijn achttiende al startte hij zijn eerste horecazaak in Oudenaarde. Ondertussen heeft hij vele jaren horeca-ervaring op de teller. Gastvrouw Lieve is ook al decennia lang haar charmante zelve. Een troef ! Philippe: “We willen van Margaretha’s een mooie gezellige plek maken waar mensen in een ongedwongen sfeer veilig kunnen tafelen. Het is niet onze ambitie om van Margaretha’s een sterrenrestaurant te maken. We houden het liever op een luxe brasserie die betaalbaar blijft. Een Bib Gourmand halen in de Michelingids zou wel fijn zijn.”

Openingsweekend

Zoals vanouds straalt Margaretha’s grandeur en de klasse uit. Wij verkenden de lichtjes opgefriste zaak (meer en ander licht) tijdens het openingsweekend, met alle dagen het bordje “volzet” aan de majestueuze ingang. Dank zij het mooie weer konden we van ons menu genieten op het gezellige terras met aanpalende geurige kruidentuin. Het terras en de zaal bieden voldoende ruimte om corona-proof te dineren. Om de klanten veilig en goed te kunnen bedienen, ligt de grens op 60 couverts. Pluspunt is dat Margaretha’s ook op zondag en maandag open is. Op vrijdag, zaterdag en maandag wordt er over de middag een lunch aangeboden voor 25 euro. Naast de menuformules is er uiteraard ook de mogelijkheid om à la carte te eten. De kaart biedt een ruime keuze, van zeevruchten over streekgerechten zoals konijn met pruimen tot vegan gerechten. Er zijn ook aangepaste gerechten voor de kleintjes. Een aanrader voor wie eens culinair uit de bol wil gaan, is de klassieke “Pomme Moscovite” : een aardappel met 30 gram Belgische kaviaar die origineel geserveerd wordt op een ijsblok maison. Ook de wijnkaart is heel uitgebreid en gevarieerd, inclusief Belgische wijnen. De huiswijn kan je per glas bestellen.

Ruime porties met een aangenaam prijskaartje

We namen het all-in menu (65 euro aperitief en dranken inbegrepen – zonder dranken: 50 euro) en startten met een glaasje champagne, vergezeld van fijne amuusjes, gevolgd door Langoustines. Een sorbet van framboos zorgde voor een fris intermezzo. Als hoofdgerecht kozen we een tournedos met gratin dauphinois, in een reductie van oude porto gekarameliseerd witlof en gekonfijte sjalot. Het waren heel royale porties met perfect geselecteerde aangepaste wijnen. Het dessert, een heerlijke ijsgekoelde sabayon, kon er nog net bij. Bij een koffie en zoetigheden genoten we nog wat na op het zalige terras. De mooie markt van Oudenaarde heeft haar culinaire ziel teruggewonnen, zoveel is zeker. Een lichtpunt, wat zeg ik: een faar in deze voor de horeca niet evidente tijden.

Reastaurant
Margaretha’s

Markt 40
9700 Oudenaarde
info@margarethas.com
Tel.: 055 31 10 01

www.margarethas.com

Open op vrijdag, zaterdag, zondag en maandag van 12 uur en vanaf 18 uur
Lunch aan 25 euro op vrijdag, zaterdag en maandag.