Gust De Coster ontdekt: De Vijf Seizoenen in Nederbrakel

Een verborgen culinaire parel in de Vlaamse Ardennen, zo zouden we “De Vijf Seizoenen” in Nederbrakel het best kunnen omschrijven.  Achter de gevel van twee statige oude panden  schuilt een ruim en klassevol restaurant waar modern design en moderne kunst gekoppeld aan oude elementen (art-deco) een harmonieus geheel vormen. Dit huwelijk van vernieuwing en traditie is ook terug te vinden in de keuken van dit prachtige gastronomische restaurant.

Na de verbouwing …

In het restaurant zelf zijn enkele authentieke elementen zoals de wondermooie lichtelementen aan de plafonds gebleven, en ze worden in het nieuwe en strakke zwart-wit interieur uitstekend gecombineerd met moderne elementen. Als resultaat geeft dit een parel van een eigentijds restaurant waar het aangenaam toeven is.
Bij de verbouwing werd ook een prachtig nieuw terras aangelegd, waar zelfs in de winter van te genieten valt door de vele lichteffecten en de hele grote ramen.

In de keuken …

Na de recente verbouwing zijn Jonas en Laurence de nieuwe chefs in dit gastronomisch restaurant. Ze zijn opgeleid in de hotelschool van Michelbeke en hebben ervaring opgedaan in enkele topzaken, zoals het restaurant van Frank Fol en het voormalig restaurant van Sergio Herman. Recent werden ze geselecteerd als ‘Jong Keukengeweld 2014’.  Jonas verdedigde een finaleplaats in de wedstrijd ‘Viskok van het jaar’ en Laurence werd gekozen voor de preselectie van de wedstrijd ‘San Pelegrino Young Chef of the year’. 

Verrassende texturen en smaken

Na een vriendelijk onthaal gaan we via de indrukwekkende wijnkast naar binnen en starten we onze gastronomische avond met een glaasje champagne en twee heerlijke hapjes : kroepoek van aardappel met gerookte paling en een parel van bloedworst met een emulsie van rode biet en gepekelde appel.
Als voorgerecht krijgen we een verrassende combinatie van kreeft, aardpeer en Brokkeloud Roeselare, aan tafel overgoten met een smaakvolle bouillon van Pata Negra ham. Daarna volgt een perfect gegrilde noordzeetong met geglaceerde wortel en een sausje van wei, vergezeld van een Costières de Nîmes van 2013. 
Als hoofdgerecht verschijnt er Vlaamse nestduif met aardse garnituren op het bord, een driedimensionaal schilderij op het bord dat al even smakelijk als esthetisch  is. Een floraal dessert met cuberdon, rozenbottel en vlierbloesem sloot dit festijn af.
Een culinair festijn, en zoals blijkt : betaalbare kwaliteit. De jonge chefs communiceren graag via het gastromenu (4 gangen, 55 euro).  Er zijn 2 mogelijkheden qua aangepaste wijnarrangementen.

Lokale ingrediënten

De Vijf Seizoenen biedt dus een betaalbare, eigentijdse keuken met een klassieke basis. De combinatie van verschillende texturen en smaken maken van elk gerecht een culinaire beleving en dat is precies wat de chefs willen bereiken.
De knappe en supermoderne uitgeruste keuken laat hen toe om de meest diverse technieken toe te passen zoals garen op lage temperatuur, pekelen en roken van ingrediënten, het maken van schuimpjes en krokantjes, grillen, barbecue, …
Azijnen worden zelf gemaakt en dankzij een herboristenopleiding worden niet alleen zelf gekweekte kruiden maar ook in de omgeving geplukte kruiden gebruikt in de bereiding en als afwerking van de gerechten. Alles hier is huisbereid en wordt uitgevoerd met verve en persoonlijkheid. De goede keuken

Een goede keuken begint uiteraard met de ingrediënten. In de mate van het mogelijke wordt alles  rechtstreeks aangekocht bij bioboeren uit de streek die ook meedenken met de chefs zodat de keuken blijft evolueren, maar dan wel op het ritme van de seizoenen. Een adres voor veeleisende fijnproevers, dat is het. Tel bij de fantastische keuken de vriendelijke en charmante bediening in de zaal en je komt uit bij een mooie culinaire totaalbeleving. De Vijf Seizoenen is een te ontdekken verborgen parel in de Vlaamse Ardennen. Denk er wel aan te reserveren, zeker voor de avonden in het weekend.

De Vijf Seizoenen
Kasteelstraat 5 – 9660 Nederbrakel
055 42 84 48

Maandag en dinsdag gesloten

www.devijfseizoenen.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.