Gust De Coster ontdekt: restaurant Oltra in Ninove

Het gloednieuwe restaurant Oltra in Ninove is een naam die intrigeert. Een blik op de kaart leek ons al veelbelovend. Alle reden dus om deze nieuwe zaak te verkennen.

Chef en eigenaar van de zaak, Jonathan de Geyseleer uit Denderwindeke, kan op zijn 33ste al heel wat ervaring voorleggen. Na zijn hotelopleiding in Michelbeke ging hij aan de slag bij Kelderman in Aalst en daarna bij ’t Overhamme ook in Aalst, waar zijn passie voor koken sterk aangewakkerd werd. Hij keerde terug naar zijn geboortestreek om er achtereenvolgens bij ‘t Oud Notarishuys in Ninove en bij Just M te werken, een zaak die onlangs dicht ging. Net in die periode wou de uitbater van de Tafel van 2 zijn zaak stopzetten. Jonathan vestigde zich in het pand dat hij een make-over gaf en ook een nieuwe naam: Oltra, de oude Latijnse naam voor Outer. Niet alleen de inrichting kreeg een frisse, eigentijdse look. De jonge chef creëerde zijn eigen gerechten, gebaseerd op de klassieke Frans-Belgische keuken, maar aangepast aan de nieuwe tijdsgeest, met verrassende ingrediënten. 

Voor zijn wijnkaart werkt de chef samen met Maxim Adriaens (van wijnhuis Les Terroirs), een gepassioneerde wijnkenner die meedenkt over passende wijnen bij de gerechten. Dat kunnen we trouwens alleen maar beamen !

We komen op een dinsdagavond in september, de eerste dag na het openingsweekend. Bij het binnenkomen hebben we meteen een goed gevoel dankzij de smaakvolle, eigentijdse inrichting met stemmige verlichting en gezellige loungemuziek. Ook het onthaal én de bediening de hele avond door, is op niveau !

We nemen het vijfgangenmenu met aangepaste wijnen en starten met de huischampagne die vergezeld wordt van vier heerlijke hapjes: een parel van bloemkool met een coulis van kruiden, een vistartaar met boekweit, een brunoise van watermeloen met kerstomaat en espuma van buffelmozarella en als slot een shotje van komkommer en munt. De toon is gezet, de appetijt is aangescherpt.

Als eerste voorgerecht verschijnt hamachi (geelvinmakreel) met zeekraal, citrus en curry op het bord, gevolgd door zeevruchten met artisjok, avocado, kervel en rammenas. Ook voor de derde gang blijven we bij vis: rog, verzegeld van basilicum, tomaat, zeevenkel en een espuma van aardappel, goed voor een boeiende en tong­strelende variatie van smaken.

Het hoofdgerecht is Limburgs varken (Livar), op kleinschalige manier buiten gekweekt. De cevenne ui en de verschillende bereidingen van courgette vormen een perfecte match.

We sluiten af met een smaakbom van braambes, pure chocolade, amandel en huisbereid ijs. En zoals al aangestipt: alle bijpassende wijnen waren van topniveau !

Oltra is een zaak die onze hoge culinaire verwachtingen waar heeft gemaakt.

Terugkeren is een must !

Restaurant Oltra
Bovenhoekstraat 10, 9406 Ninove, 0472 90 67 27
www.oltra.be
Gesloten op maandag, dinsdagmiddag, zaterdagmiddag en zondag