Gust De Coster ontdekt: Restaurant Pur Boeuf in Berlare

Welkom in het Walhalla van de vleesliefhebber. In dit restaurant met zicht op het Donkmeer wordt de meest veeleisende vleesliefhebber lyrisch van een perfect gerijpte en bereide côte à l’os of filet pur. Het restaurant heette tot over enkele maanden De Snoeck maar om aan te geven dat het uiteindelijk toch een top-vleesrestaurant is, werd het herdoopt tot Pur Boeuf. Uit nostalgische overwegingen en tijdens deze overgangsperiode blijft De Snoeck als een soort eretitel behouden.

Het interieur

Samen met de nieuwe naam, kreeg het restaurant ook een opfrisbeurt aan de gevel, die oogt nu heel classy. Ook het plafond binnenin met origineel uitgewerkt licht en een knappe, strakke maar warme bar zijn nieuw. Zijn gebleven: het strakke zwart-wit interieur met midden in de zaak als grote blikvanger de indrukwekkende glazen frigo waar rundsvlees hangt te rijpen, als in een etalage. Overigens d.i. de grootste rijpingsfrigo van de Benelux. En niet te vergeten: het prachtige terras rond een hele mooie aangelegde vijver, mét grote parasols. “Die hebben we in de tropische zomer van 2018 heel goed kunnen gebruiken”, zegt zaakvoerder / chef Jeff. “We hebben deze zomer bijna uitsluitend buiten bediend”. En, belangrijk : “Op het terras kiezen we voor de rust, geen muziek”

Authentieke producten, recht van de boerderij

Het eigentijdse concept van het restaurant doet een jeugdige eigenaar vermoeden. En dan klopt: jeugdig maar niet onervaren, zo zal blijken. Jeff Hanselaer is een eind-twintiger, een gedreven jongeman met vakkennis en een visie. Een vijftal jaar geleden nam hij het restaurant ’t Snoekje over waar hij ooit zijn eerste vakantiejob deed. Dat werd dan De Snoeck en dus sinds kort: Pur Boeuf. Jeff komt uit een familie die al generaties lang actief is in de landbouw. In de zaak hangen dan ook sfeerfoto’s van de familie op de boerderij, gespecialiseerd in het kweken van het Belgische witblauw ras. De familie Hanselaer heeft een sterke reputatie opgebouwd als leverancier van hoogwaardig rundsvlees. Geen wonder dat Jeff deze sterke troeven uitspeelt in zijn restaurant. In de glazen koelruimte vind je vooral vlees van de ouderlijke hoeve, maar, afhankelijk van de aanvoer, ook Holsteiner, Angus Beef en Simmenthaler. Ook voor de andere ingrediënten is Jeff een meerwaardezoeker. Zo haalt hij zijn calvados van een kleinschalige, familiale stokerij, koopt hij zijn boter bij een boer in de streek of gaat hij zelf bij de wijnboeren op zoek naar een wijn met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Hij legt de lat heel hoog op alle vlakken.

De kaart: van vlees tot vegetarisch

Ondanks de grote aandacht voor kwaliteitsvlees, biedt de kaart voor elk wat wils. Voorgerechten : oesters, carpaccio, scampi en garnaal- of kaaskroketten. De hoofdgerechten dan: ofwel “uit de weide” en dat is dan hoofdzakelijk Belgisch witblauw, maar ook paardenfilet, ofwel “uit het water” (moet wel aan het Donkmeer) en dat is dan wilde paling, zeetong en kreeft, ofwel “vegetarisch” … ja, ook die keuze is er … Een aanrader is het menu “De Veehandelaar”: zeer interessant en niet alleen qua prijs: het biedt de keuze uit twee voorgerechten, twee hoofdgerechten en twee desserts. Ook goed om weten: er is ook een kinderkaart.

Het Menu

We starten die avond met een topcava. We krijgen er twee smaakvolle hapjes bij. Het is heel druk, maar toch maakt chef Jeff tijd om zijn gasten te verwelkomen en om de voorgerechten zelf aan tafel te brengen: we kregen carpaccio van wit-blauw met oude parmeggiano en blokjes foie gras en als tweede voorgerecht: buratta met zalf van avocado en basilicumolie. Beide voorgerechten getuigen van een smaakvolle verfijning. Beide ook met aparte aangepaste wijnen. Als hoofdgerecht krijgen we vis (kabeljauw op vel gebakken met jus van bisque en gepofte aardappelen) en uiteraard vlees (de filet pur Black Angus, 5 weken gerust) met béarnaise, groene asperge en handgesneden frietjes. En eerlijk is eerlijk: nergens heb ik beter vlees gegeten. Als je één keer in je leven steak-sla-friet (sorry voor de oneerbiedige benaming) wil eten: eet hem in Pur Boeuf ! Indien één keer per jaar: eet hem hier. Indien één keer per maand : alhier ! Ook de aangepaste wijnen waren perfect. De wijnkaart biedt trouwens in het algemeen een zeer goede en gevarieerde keuze met wijnen wit uit het topgamma. En dat moet wel bij een perfect stuk al dan niet gerijpt vlees. Maar er zijn ook betaalbare huiswijnen (25,00 euro per fles) en een ruime keuze aan wereldwijnen. Wijnen per glas zijn ook mogelijk. Proef ook de huisgemaakte gin !

Restaurant Pur Boeuf in Berlare is een toprestaurant met een uniek concept, gerund met een visie en vooral met aandacht voor kwaliteit en verse producten, op dat vlak wil Jeff niet inleveren. Pur Boeuf langs de Donk: een omweg meer dan waard !

Restaurant Pur Boeuf
Donklaan 93A – 9290 Berlare
09 367 84 24

Sluitingsdagen : dinsdag en woensdag

Check onze Facebook-pagina
en zie ook www.restaurantdesnoeck.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.