Gust De Coster ontdekt: The Shake

Na jaren van werken (zo voelde het toch aan …) is het centrum van Brakel weer helemaal opgeknapt en het resultaat is verbluffend ! Met als prettig gevolg ook dat er aan The Shake een heerlijk terras is aangelegd. The Shake bestaat dit jaar 25 jaar ! Eerst en vooral : van harte gefeliciteerd maar het is dus intussen helemaal terecht dat het fijne restaurant aan het Marktplein in Brakel een culinair begrip geworden is in de Vlaamse Ardennen.  
Francis en Nancy kochten het pand in 1994 en behielden gewoon de naam. Na een uitbreiding en een totale verbouwing en dus recent ook een terras, is het een stijlvol restaurant geworden waar je met plezier binnen komt, met een voldaan gevoel buiten stapt en snel weer terugkomt, let op mijn woorden !

Eigentijds en cosy

Modern, origineel en met warme accenten, zo kunnen we het interieur van The Shake best samenvatten. Een eiken parket, gezellige gashaard, natuursteen, een Chesterfield zetel om te genieten van een apéro en een grote retrofoto van de dorpskern van Brakel zorgen voor een cosy effect. The Shake is een stemmige zaak, met indirecte verlichting, retro lampen en een fraaie lichtkoepel in het midden van de zaak. Bovendien -niet onbelangrijk voor muziekliefhebbers annex culinario’s- weerklinkt er aangename en niet storende lounge muziek, een ideale begeleider aan tafel.

Mooi menu

The Shake werkt met een menu van vijftig euro. Je kan kiezen uit zes voorgerechten, vier hoofdgerechten en een dessertenkaart. De menukaart wordt geregeld vernieuwd, en, zoals het hoort bij de betere brasserie :  ze wordt vernieuwd op het ritme van de seizoenen. Zo verschijnt er in de herfst wild op de kaart. Een beperkte maar gevarieerde keuze van gerechten is naar mijn mening de beste garantie voor verse producten. Alleszins zijn de vleesgerechten een grote troef van The Shake. Deze vleesgerechten bereidt chef Francis Lemeire in de Josper, een ultra succesvolle combinatie van grill en oven. Het resultaat is een perfect gegrild stuk vlees dat vanbinnen heel sappig is. Maar ook met uitmuntende resultaten voor bijv. kreeft. Daarnaast hebben zij ook een selectie à le carte-gerechten waaronder de befaamde bouillabaisse of dagverse vissuggestie .

Op weekdagen kunt u proeven van een overheerlijke lunch met voor- en hoofdgerecht (€ 19,00).

Komt het water u al in de mond … ? Leest u dan vooral verder ….

Betaalbare wijnen

Wij starten onze culinaire avond met een gin-tonic die gekoeld is met een grote ijsbol in het glas, inmiddels ingeburgerd, maar The Shake was eerst ! Overigens biedt de bar maar liefst 15 soorten Premium Gin aan . Daarna verschijnt een gegrilde halve kreeft op het bord, eenvoudig maar hartig en smakelijk bereid. Ik mag er niet aan denken, of ik ben al weer op weg … De sympathieke gastvrouw Nancy heeft uiteraard ook een belangrijke rol in The Shake. Want waar topgerechten op het bord komen, wel, daar hoort ook een topwijn bij. Bij de kreeft paste perfect een witte Chateauneuf-du-Pâpe (van Brotte), een zeer goede keuze. De wijnkaart is trouwens heel uitgebreid én betaalbaar, met bovendien enkele verborgen parels, zeer betaalbare toppers, die ik hier niet ga verklappen, maar toch één tip: laat u adviseren door gastvrouw Nancy. Je hebt betaalbare huiswijnen en voor een fles champagne betaal je 55 euro.

Besluit

Gezien de reputatie van The Shake als grillrestaurant nemen we de Australische Rib Eye Black Aberdeen geserveerd met vers gesneden frietjes en sla met gepelde tomaatjes (!), vergezeld van huisgemaakte mayonaise. Aan de details herken je de kwaliteit van de keuken. De rode Lirac, een Château d’Aqueria, smaakt er perfect bij.

Na de kreeft en het mooie, sappige stuk vlees was het weer genieten van een perfect geserveerde  moelleux van Madagascar chocolade met huisbereid roomijs . We sluiten dan af met een koffie en een thee uit de rijke theekaart. The Shake in Brakel: gekend bij het thuispubliek, maar absoluut een omweg waard voor wie het nog wil ontdekken !

The Shake
Marktplein 3, 9660 Brakel
Tel. 055 42 51 54
www.the-shake.be

Open op maandag, donderdag , vrijdag, zaterdag en zondag, van 12 tot 14 u en van 18u30 tot 21u30 uur.
Gesloten  op zaterdagmiddag , dinsdag en woensdag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.