Gust De Coster ontdekt: Bistro Bizarre in Mater
Drie jaar geleden hadden we het genoegen om kennis te maken de jonge chef Francis Lefebvre in Het Angelus in Sint Kornelis Horebeke. Ondertussen heeft de ambitieuze chef een eigen pand aangekocht in Mater en dit stijlvol laten verbouwen tot Bistro Bizarre, waar vriendin Yasmine De Ruyver inmiddels zaalverantwoordelijke geworden is.
Een landelijke stijl in moderne versie, zo zouden we het interieur van Bistro Bizarre willen omschrijven. In het pand was ooit café Ganzenplas gevestigd, later werd het een café-restaurant dat een paar jaar geleden de deuren sloot. Francis kocht het gebouw en vernieuwde het volledig tot een gezellige en stijlvolle bistro waar op niveau getafeld wordt. De jonge chef (nog steeds maar 29 jaar oud) genoot zijn opleiding aan de befaamde hotelschool Ter Duinen in Koksijde en liep ondermeer stage in Villa Dorenbos in Brakel en het legendarische ’t Parksken in Balegem. Hij bouwde Het Angelus uit tot een zaak die kwaliteit bood en toch toegankelijk was voor iedereen.
Succesnummers
De succesformule van Angelus heeft Francis Lefebvre uiteraard ook toegepast op Bistro Bizarre. Zo is de kaart vrij beperkt om de versheid van de ingrediënten te garanderen. De côte à l’os en de tweekleurige lasagne van kreeft zijn de succesnummers van de kaart. Nieuw is de tartaar van rund, zelf te bereiden aan tafel. Elke maand stelt de chef twee menu’s voor op basis van seizoensproducten. Het Menu Bizarre, aperitief en royaal geschonken wijnen inbegrepen, blijft onder de drempel van 50 euro. Voor gezinnen met kinderen zijn er heel betaalbare kindermenu’s. In de zomer kan er op het tuinterras voor en achter het restaurant geaperitiefd en eventueel gedineerd worden.
Ambitieus maar realistisch
Francis wil in de toekomst de lat nog hoger leggen met verfijnde accenten zoals zelfgebakken brood en details die het verschil maken. Maar hij wil zeker niet de elitaire toer opgaan: zijn keuken blijft betaalbaar, net als zijn wijnkaart, waar heel wat knappe suggesties onder de 30 euro te vinden zijn. De lekkere huiswijn (wit, rood en rosé) heb je al aan 18 euro.
Op een avond in februari gingen we voor het menu. Aan de andere kant van de tafel verscheen gebakken ganzenlever met gekarameliseerde appeltjes, wij gingen voor de gebakken Sint Jacobsvruchten op een bedje van witloof. Ze waren perfect gebakken en heerlijk vers. Daarna volgde een eenvoudige bereide tarbotfilet met hollandaisesaus en Noilly Prat, krielaardappeltjes en gebakken champignons. Een bordje profiteroles met warme chocoladesaus sloot de culinaire avond af. Francis is een talentvolle kok die veel belang hecht aan de kwaliteit van zijn ingrediënten, maar dat wisten we al langer. Bistro Bizarre is een aangename plek om naar toe te gaan en om te tafelen en ook dat wisten we al langer.
Bistro Bizarre
Boskant 49
9700 Oudenaarde (Mater)
055 61 35 91 – 0496 98 42 56
www.bistrobizarre.be