Gust De Coster ontdekt: De Blauwe Artisjok in Merelbeke
De Blauwe Artisjok een vaste waarde in culinair Merelbeke. De eigenaars, chef Kurt Verhaege en gastvrouw Nathalie De Bruyckere, vestigden zich 15 jaar geleden in een charmante villa die ze volgens hun smaak lieten inrichten. Het resultaat is een gezellig en stijlvol interieur met een hoog woonkamergehalte, alsof je bij vrienden thuis gaat eten. Dat elke klant zich welkom voelt, is zeker ook te danken aan de charmante gastvrouw Nathalie die verantwoordelijk is voor de zaal.
De keuken van Kurt Verhaege is het best te omschrijven als een degelijke Franse keuken, seizoensgebonden en met lichte, eigentijdse toetsen die soms deels op de Oosterse keuken geïnspireerd zijn. Kurt kookt graag met ingrediënten van eigen streek en haalt zijn verse kruiden uit zijn eigen tuin. Je kan à la carte eten, maar de meeste klanten gaan voor de menuformule, al dan niet met aangepaste wijnen. Zo is er ’s middags een verzorgde zakenlunch aan 32,50 euro, die op veel bijval kan rekenen.
De menu’s zijn heel correct gespijsd en geprijsd, mooi uitgebalanceerd en helemaal afgestemd op het seizoen. De wijnkaart is vrij uitgebreid, met keuze uit een 70-tal wijnen, van Franse toppers tot degelijke wereldwijnen. Niettegenstaande zijn creaties op een hoog niveau staan, heeft Kurt geen sterrenambities. Hij wil zijn restaurant betaalbaar houden en zijn trouwe klanten gelukkig maken en blijven verrassen door nieuwe creaties af te wisselen met klassiekers die evolueren met de tijdsgeest.
Wij gaan die maandagavond voor het menu en starten met een gin-tonic waarbij de tonic in een proefbuisje gepresenteerd wordt. Originele vondst ! Daarbij komen drie creatieve amuusjes. Als voorgerecht verschijnt een mooi gepresenteerd bord met gerookte “Padouk”-zalm, avocado, ponzu, verse kaas en een krokant van zeekraal, gevolgd door een kreeftje. Het hoofdgerecht is een perfect gegaard lamskroontje in de oven, met artisjok, jonge wortelen en een jus van truffel die het gerecht extra karakter geeft. We sluiten voldaan af met een panna cotta van vanille, sorbet van kersen en meringue.
Ook de begeleidende wijnen waren van een hoog niveau. Je krijgt hier waar voor je geld, zoveel is duidelijk. En dat hebben heel wat mensen goed begrepen, want op een ‘verloren’ maandagavond begin september liep de zaak zo goed als vol.
Samengevat: De Blauwe Artisjok is een plaats voor een gezellig etentje op niveau, zonder de poeha en de hoge prijzen van een sterrenrestaurant, maar met constant een gegarandeerde kwaliteit. Dit bezoek vraagt om een bisnummer.
Restaurant De Blauwe Artisjok
Gaversesteenweg 182
Merelbeke
Tel. 09 231 79 28
www.deblauweartisjok.be