Gust De Coster ontdekt: Restaurant Alexandre in Steenhuize

Het is op deze bladzijden al vaker gezegd en geschreven: in de Vlaamse Ardennen worden we op culinair vlak meer dan verwend ! Een prachtige locatie in een idyllische dorpskern en een keuken die een ster verdient, meer was er deze keer niet nodig om het toch wat afgelegen restaurant Alexandre op te zoeken. En toch: we waren duidelijk niet de enigen die zelfs op een maandagavond de weg naar Steenhuize (deelgemeente van Herzele) gevonden hadden.

Ster in wording

De voormalige dokterswoning uit 1775 schittert die avond onder een milde najaarszon. De tuin met verzorgde buxushagen en sculpturen straalt een en al tijdloze klasse uit. Ook binnen zien we een mix van tijdloze soberheid met een warme toets. De groene muren stralen rust uit. De hoge plafonds en de marmeren schouwen houden de grandeur van het 18-eeuwse pand in ere.

Biologische streekproducten

Gastvrouw Tamara De Lange, echtgenote van chef-eigenaar Tim Ritserveldt, verwelkomt ons. Tim leidt het keukenteam, samen met sous-chef Miguel. Drie jaar geleden namen Tim en Tamara de ouderlijke zaak over waar Tim 10 jaar lang, samen met zijn ouders, gewerkt heeft. Geleidelijk legde hij de culinaire lat hoger zodat de brasserie evolueerde naar een gastronomisch restaurant met aandacht voor streekproducten. Tim Ritserveldt koopt zijn ingrediënten aan bij bio-boeren uit de regio. Het is dan ook niet meer dan logisch dat je op de kaart gerechten met seizoensgebonden producten aantreft.
Wij gaan voor het menu Alexandre en starten met een gin-tonic Mombasa, op smaak gebracht met een frisse zeste van limoen. Gin-tonics als aperitief: het is een rage die al een paar jaar aan de gang is, maar hier wordt ze tot in de perfectie uitgevoerd. Op het wachtbordje verschijnen verfijnde hapjes waaronder huisgemaakte kop met mosterd, gepekelde zalm met sushi rijst en citrus, een praline van gerookte haring. Deze uitgebalanceerde smaken doen waarvoor ze dienen: ze zetten de toon van de avond en geven zin in meer.

Harmonie van smaken, geuren en kleuren

Als voorgerecht komt rundstartaar met gepocheerde oesters en zilte groenten op het bord. Een mooi schilderijtje met een aangename frisse nasmaak. Als tussengerecht volgt een combinatie van tongschar, ravioli, pompoen en Zeeuwse mosseltjes. De smaken, geuren en kleuren zijn in perfecte harmonie. Ook het hoofdgerecht kan al onze zintuigen, maar vooral onze smaakpapillen bekoren: eend met hazelnoot, knolselder en morieltjes. Nadien laten we ons verleiden tot een assortiment van vijf uitgelezen kazen uit Frankrijk en Italië, geserveerd met chutney en brioche. Het menu Alexandre hebben we laten begeleiden door de aangepaste wijnen, en die waren, zoals het hoort in een klasse restaurant, in perfecte harmonie met de gerechten. Het nochtans aanlokkelijke dessert hebben we overgeslagen wegens ‘buikje vol’, om maar te zeggen dat de porties ondanks de verfijnde keuken zeker niet min waren. We sloten af met koffie en een assortiment van huisgemaakt lekkers waaronder een marshmallow, een madeleintje en een soesje.

Zonovergoten terras

Wij beleefden een volmaakte culinaire avond, de verplaatsing meer dan waard en ook niet onbelangrijk: de rekening viel best mee. De voorbije zomer kwamen we nog eens terug en konden we genieten van een zonovergoten terras, waar de grote parasollen met plezier hun diensten bewezen. Aperitieven kan vaak buiten, bij zwoele zomeravonden is het een hele avond genieten op het terras aan de mooie vijver. Nog één goede raad tenslotte: in de weekends is reserveren zeker aan te raden !

Restaurant Alexandre
Kloosterberg 31 – 9550 Herzele (Steenhuize)
054 50 03 44

Sluitingsdagen: dinsdag en woensdag

www.restaurantalexandre.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.