Jelle De Beule: “Ik ben een echte familieman”

< Gesprek in ’t Parksken >

‘Wa da van Zele komt, deugt nie’, pleegde mijn grootmoeder zaliger te zeggen. Als brave dreumes nam ik alles wat omoe zei voor waarheid aan. Haar uitspraken nam ik gewoon over. ‘Hij heeft tanden uit Gust zijn mande.’ Een tijdje dacht ik dat het over een huis aan huis verkoper van tanden ging, maar het sloeg gewoon op de buur. Gust Poep heette die man. Echt waar. Zijn kinderen waren dochter Paula Poep en Poepse Lucien, de slungelachtige zoon die net als zijn vader het gebit had van een nijlpaard met cariës. Vandaar het gezegde van de tanden. Maar waarom iemand van Zele sowieso slecht was, begreep ik niet echt. Mijn grootouders waren boeren, en ik wist dat opa ooit eens een stier had gekocht die niet deugde. Hij dekte de koeien niet. Ook niet als grootvader het hem driemaal had voorgedaan. Maar die stier had hij gekocht op de jaarmarkt van Sint-Lievens-Houtem. En dat is 40 km van Zele. Dus dat was de verklaring niet. Opoe deed ook zaken met een louche veehandelaar. De man dronk anderhalve fles jenever leeg vooraleer zijn vracht te laden zodat hij het verschil niet meer kende tussen een varken en een schaap. Op een dag, toen grootvader er niet was, stond hij zelfs in de living met zijn broek op zijn enkels mijn grootmoeder naar de camion te duwen. Toen ik dat aan opa vertelde, was hij verschrikkelijk boos op omoe. Veel later begreep ik waarom. Maar de veehandelaar was van Kalken. En dat is nog steeds 10 km van Zele.

‘Wa van Zele komt, deugt nie.’
Omoe klapte dicht als ik een verklaring vroeg. Maar na eeuwig zeuren, vertelde ze uiteindelijk toch de ware toedracht. Ooit had ze enorme koppijn gehad na het nuttigen van een aantal Tavia’s. Neen, geen cavia’s, maar het bier van de vroegere Zeelse brouwerij De Klok die overigens eind de jaren 60 de deuren definitief dicht deed. ‘Niet moeilijk, het slechtste bier van uren in de ronde. Zelfs paardenpis smaakte wellicht beter’, vertelde ze erbij. Opoe voegde eraan toe dat ze toen tijdens het parochiefeest zo ladderzat was geweest dat ze onverwacht mijnheer pastoor onder zijn soutane in zijn ballen had geknepen. Nu had ik altijd al gevonden dat mijnheer pastoor steeds met een vreemd drafje liep, maar sindsdien kon ik het iets beter plaatsen.
Maar meer was het dus niet. Slecht bier. Daarom was alles dat van Zele kwam vanaf dat moment slecht in haar ogen. ‘Wa van Zele komt, deugt nie.’ Het mysterie in mijn hoofd opgelost.
Wat wil het toeval nu, dat onze tafelgast ook uit Zele komt. Sterk als een stier, eerlijker dan een veehandelaar, en bijlange zo zuur niet dan Tavia-bier, met Jelle De Beule zitten we hier. En of hij deugt? Oordeel zelf maar.

Nieuwe komische reeks ‘NONKELS’

Jelle, je woont in Gent, je hebt er nu zelfs een huis gekocht, maar het klopt dat je je jeugd hebt doorgebracht in Zele.
Geboren in Lokeren, maar getogen in Zele. En daar heb ik geen seconde spijt van. Mijn jonge jaren verliepen vlekkeloos. Mijn ouders hebben me in alles gevolgd. Zelfs in mijn plan om te studeren aan de academie in Gent. Ik wou immers striptekenaar worden. Niet een keuze waar ouders meteen wild van worden. In Zele heb ik Sylvia (nvdr: Sylvia Van Driessche – jounaliste, auteur en ex-hoofdredactrice van Joepie) leren kennen. Ze is van hetzelfde dorp. Ik ontmoette haar via mijn zus op een verjaardagsfeestje. Ze was 22, een fantastisch mooie vrouw, en ik een snotneus van 17. Een modeshow in Zele bracht ons samen. Ik bewonderde haar op de catwalk, en durfde haar nadien nauwelijks aan te spreken. Sylvia nam echter het initiatief. Van het één kwam het ander.

Kan je wel zeggen. Inmiddels 3 kinderen samen…
Ellis, Flynn en Aster zijn geweldige kids. Dat zegt wellicht iedere fiere papa, maar ik geniet er echt van om hen samen met Sylvia op te voeden. Uiteraard vraagt dat wat planning door onze drukke agenda’s, maar nu we allebei vaak thuis werken lukt dat wonderwel.

Niet meer elke dag naar de redactie van De Ideale Wereld dus.
Ja, uiteraard werk ik nog steeds voor het productiehuis Woestijnvis, maar ik krijg veel vrijheid om de dingen te maken en te schrijven die ik wil. Zo zit er binnenkort iets nieuws aan te komen.

Hola, we zijn één en al oor…
Koen De Poorter, Rik Verheye en ikzelf schrijven al lange tijd aan een nieuwe komische reeks. In augustus wordt er gedraaid, en in het voorjaar van 2021 komt de 8-delige reeks op Vier. ‘Nonkels’ is de naam, en de 3 auteurs spelen ook de hoofdrollen. Het zal gaan over 3 broers van middelbare leeftijd wiens leven overhoop gegooid wordt door de onverwachte komst van een Afrikaanse vluchteling.

Vlijmscherpe humor over een actueel thema
Dat is inderdaad de bedoeling, en ik meen nu al te mogen zeggen dat we daar aardig in gelukt zijn. Nog even geduld, maar ik denk dat er over ‘Nonkels’ alvast zal gesproken worden.

Over de mille-feuille met foie, truffel en gemarineerde spitskool die we als voorgerecht op ons bord krijgen, hoeft niet veel gezegd. Dit is zo lekker dat zelfs onze tafelgenoot, muzikant Chriske De Braeckeleer, er stil van wordt. En wees zeker, dat zegt genoeg…

The best of Dorien B

We kijken nu al uit naar ‘Nonkels’, Jelle. Voor jou opnieuw een komische rol nadat je als ‘serieus’ acteur uit de kast kwam. In ‘De Dag’, geschreven door je vrienden Jonas Geirnaert en Julie Mahieu, maar onlangs ook in ‘The Best of Dorien B.’, de debuutfilm van Anke Blondé. Daar zagen we een andere Jelle toch?
Ook mijn rol in de komende VRT politieke thrillerreeks ‘Black-Out’ over de destabilisatie van een land dat te maken krijgt met een totale stroomuitval, is niet bepaald komisch te noemen…Ik speel een kabinetchef, dan weetje het al (lacht).

Dus onze logische vraag: vanwaar die switch? We kennen je van Neveneffecten, Willy’s en Marjetten, De Ideale Wereld, Callboys en zoveel meer. Steeds stond humor en satire centraal.
De homofiele programmeur in Callboys Comedy was ook al een vrij tragisch figuur. Kijk, comedy wordt vaak niet geassocieerd met echt acteren. Dat is natuurlijk onzin. De aanpak is anders, maar geloof me, ook bij comedy moet je kunnen acteren. Dat verschilt niet zoveel. In ‘The Best of Dorien B.’ speel ik Jeroen, de echtgenoot van het titelpersonage. Hij bedriegt zijn echtgenote, en heeft enkel oog voor zijn eigen carrière. Dorien moet zorgen voor de kinderen, en hij loopt er intussen de kantjes af. Tot overmaat van ramp voelt Dorien plots een knobbeltje in haar borst. Het wordt haar echt te veel. Een herkenbare situatie die uiteraard wordt uitvergroot en gedramatiseerd. Aan typecasting heeft Anke Blondé zeker niet gedaan want hoewel elke mens feilbaar is, ben ik een echte familieman en zie ik me mijn vrouw geen horens te zetten . Een Jeroen zit dus niet in mij. Je moet het wel zo overtuigend en zo geloofwaardig mogelijk kunnen overbrengen. Dat is wat men noemt ‘acteren’ zeker? De volle zwarte baard die ik toen had, heeft ook wel geholpen (lacht).

Je deed het meer dan voortreffelijk Jelle. En ‘The Best of Dorien B.’ is gewoon een schone, eerlijke film.
Het is geen FC-De Kampioenenfilm, al zitten er best wat kwinkslagen in. Als de film in de cinema de mensen heeft beroerd, is het doel bereikt. Voor mezelf is het een bevestiging van wat ik al wist, maar blijkbaar vele andere mensen niet. Ik kan wel degelijk ook drama aan, en vooral, ik doe het ook graag. Vandaar dat ik de komende tijd de comedy eventjes opzij wil zetten, en me wil focussen op het zo gezegde meer ernstige genre. Met de comedyserie ‘Nonkels’ zal de kijker opnieuw en andere Jelle zien. Maar 2021 is nog niet voor direct hé.

We hebben inmiddels al een sorbet van Balegemse jenever naar binnen gekapt, en als de ober het hoofdgerecht brengt, flikkeren Jelles oogjes op. Wit-blauw met puree van spruitjes en Gentse mosterd. Zelfs Gust met ’tanden uit zijn mande’ had destijds dit ongekend mals stukje vlees kunnen bijten.

We mogen niet vergeten natuurlijk dat je met Neveneffecten (nvdr: Jonas Geirnaert, Lieven Scheire, Koen De Poorter) al een serieus programma maakte. De corrupte belspelletjes bijvoorbeeld verdwenen door jullie van het Vlaamse scherm.
In het televisieprogramma ‘Basta’ klaagden we inderdaad allerlei mistoestanden in onze samenleving aan op onze eigen, blijkbaar efficiënte wijze. Sabam is er bijvoorbeeld nog niet goed van. Dat is alweer 9 jaar geleden. We worden ouder papa…

Zo de vader Zo de zoon?

Je zoon Ellis trad al in de voetsporen van zijn bekende vader…
Klopt, hij speelt mee in de film ‘All of Us’ van Willem Walleyn met o.a Maaike Neuville, Joke Devynck en Barbara Sarafian. Als jongetje daar tussen mogen staan…Hij heeft het wel in zich, en de looks heeft hij wellicht van zijn moeder (lacht). Hij ziet er wel een toekomst in, maar dat denkt hij ook van zijn keepersloopbaan. Momenteel verdedigt hij de rood-witte kleuren van Cercle Melle. Hij hoopt een 2de Thibaut Courtois te worden, zijn groot idool. De weg is nog zeer lang, denk ik…

En papa elke zaterdag naar het voetbal.
En 2 trainingen in de week. Papa kent trouwens zoveel van voetbal dan koning  Filip van een ei bakken. Weinig of niets dus. Ik ga ook niet naar AA Gent kijken bijvoorbeeld. Dat zou Ellis wel graag eens doen. Dus wie ons aan 2 plaatsjes kan helpen? Flynn zie ik niet meteen te voetballen, en ons Astertje loopt voorlopig enkel schattig te wezen.

Over kinderen gesproken: je voelt jezelf ook nog altijd ‘een jongetje’.
Typisch toch dat je jezelf altijd wat jonger inschat dan je bent. Nee? Dan zal het aan mij liggen (lacht). Ik hou ook nog altijd van Jommeke. Net zoals mijn goede vriend Laurent (nvdr: Guga Baül). Ik heb vrijwel alle albums.

Je bent onlangs 39 geworden Jelle.
Ja, wrijf het er nog maar eens in. Tot de tafelspringers behoor ik niet meer. Dat ben ik trouwens nooit geweest. Ik ga niet graag uit of op café bijvoorbeeld. Een lekker etentje, zoals dit hier, sla ik echter zelden af. Elke week proberen Sylvia en ik ons vrij te maken om een restaurantje te doen. Dan regelen we een oppas, en kan de gehele wereld de pot op. Ja, zelfs De Ideale Wereld…

Je lijkt me zowaar de ideale schoonzoon…
Ik kan heftig uit de hoek komen hoor. Als we ruzie hebben thuis kan het plots fel knetteren. Maar het is even snel bekoeld. Sylvia is net zoals ik vrij opvliegend, maar we leggen het vlug bij, en dan zoeken we een compromis. Of ik leg me uren te weken in een warm bad. Mijn enige echte hobby (lacht).

Romeinen

Nu lieg je een beetje. Geschiedenis is je grootste hobby.
Dat is juist. Ik ben een freak op dat vlak. Voorheen had ik een passie voor alles uit Wereldoorlog II. Dat gaat echt zeer ver. De nazi’s zijn een open boek voor mij. Nu ben ik gepassioneerd door de Romeinen. Hebben ze hier trouwens geen Romeinse sla?

Toch verklaarde je al meermaals dat je vooral in het heden leeft. Met beide voeten op de grond.
Dat is ook zo. Het heeft geen zin om te jammeren bij wat is gebeurd of nog gebeuren kan. Daar kan je niets aan veranderen. Ik neem de dag zoals hij komt, en probeer van het leven zoveel mogelijk te genieten. Rekening houden met je gezin, met je omgeving is uiteraard een must. Lap, nu klink ik zeker als een ouwe zak…

Je grootste fantasie is nochtans iemand eens goed op zijn gezicht kloppen, las ik ergens. De ‘djoef van de week’ uit Willy’s en Marjetten was dus jouw idee?
Jelle (lacht) – Let wel, ik zal het nooit doen. Ik heb er fysiek zelfs de kracht niet voor. Maar het moet heerlijk zijn, om enen die het verdiend heeft, zo eens een goede toek op zijn bakkes te geven. Neen? Ge moet uwe stoel niet achteruit zetten. Ik heb mezelf helemaal onder controle (lacht).

Bedankt Jelle, we gaan het hier toch bij laten…
maar eerst nog genieten van onze mousse glacé met chocolade en vanille. Een heerlijke afsluiter na een leuke babbel.

‘Wa da van Zele komt, deugt nie.’ Zeg nu zelf, waar slaat dit op?
Jelle De Beule is gewoon een toffe kerel die zegt dat hij zichzelf een eikel zou vinden als hij arrogant zou overkomen omdat hij toevallig een beetje bekend is. En dat geloven we. Jelle De Beule is authentiek. Een steengoede acteur die niet acteert als hij gezellig zit te tafelen. We klinken nog eens met een smaakvol glas rode wijn, en nog eens, en Jelle zegt dat hij het toch getroffen heeft met zijn beeldschone vrouw. Dat is ook zo, we kunnen het enkel beamen, maar we denken dat Sylvia eveneens met haar mooi Zeels poepke in de Zeelse boter is gevallen…