Gust De Coster ontdekt: La Granja 4 in Brakel

In Opbrakel, hartje Vlaamse Ardennen, ligt een culinaire parel verscholen in een voormalige boerderij: La Granja 4, wat schuur betekent in het Spaans. De 4 staat voor het huisnummer. De kleine, maar verrassend fijne gerechten vormen inderdaad een knipoog naar het zonnige zuiden.

Chef Stefan Van Paemel, lid van de Mastercooks of Belgium, en zijn partner Franja ruilden vier jaar geleden hun restaurant vlakbij het Gentse UZ voor een rustig gelegen vierkantshoeve in Opbrakel die fraai ingericht werd in een stijl tussen zuiders en Scandinavisch.

In de zomer straalt het terras Ibiza-vibes (Stefan is ook DJ) uit maar ook in de winter is het een gezellig oord dat meer dan een ommetje waard is.

Experimentele gastronomie

La Granja 4 biedt in de week een viergangenmenu als lunch of diner, maar voor wie meer tijd en honger heeft, is er een namiddag- of avondvullende totaalbeleving. Het menu bestaat uit verschillende kleine, maar hoogstaande gerechtjes met een eigen verhaal en een bijzondere presentatie. 

Stefan vindt zijn inspiratie deels in de hippe culinaire scène van Barcelona waar hij graag vertoeft tijdens zijn vakanties. Voor de gerechten gebruikt hij evenwel seizoensproducten van bij ons, gebracht met een onverwachte en vaak exotische twist. Dat Stefan Van Paemel helemaal mee is met de internationale culinaire trends bewijst de kaart: je vindt er zowel zuiderse als oosterse accenten. Deze gepassioneerde, ambitieuze chef experimenteert graag en koppelt zijn creatieve ideeën aan zijn jarenlange ervaring. Of, zoals hij zelf zegt, “koken is logisch denken.” 

De aangepaste wijnen bieden dezelfde mix van degelijke klassiekers en avontuurlijke, bio-wijnen.

Verbluffende totaalbeleving

Wij kozen voor het uitgebreide belevingsmenu waarbij elk gerechtje niet alleen een smaakbom was, maar ook een streling voor het oog. Elk seizoen pakt de chef uit met andere gerechten en presentaties. 

Tijdens ons bezoek stond het wintermenu op de kaart dat opgevat was als een lange wandeling, zeg maar ontdekkingstocht door het bos, maar: zonder al het lekkers van de zee te vergeten. Zoals Sint-Jacobsvruchten uit Dieppe met knolselder, zwarte look ketchup, op oosterse smaak gebracht met furikake en ponzu of Noordzeekrab in combinatie van inktvis uit Galicia, een flan van erwten en inktcrackers.

Ons culinair avontuur nam een hele avond in beslag waarbij we van de ene verrassing in de andere vielen. We sloten voldaan af met huisgemaakte madeleintjes en mini magnums en een Irish coffee.

Het aangename kader en de uitstekende, charmante zaalbediening maakten deze ervaring compleet. Graag komen we terug in de zomermaanden om buiten te tafelen met zicht op de mooie omgeving.

La Granja 4 is de uitgelezen plek om je smaakpapillen te verwennen en te trainen. En om je te laten verrassen. 

Opgelet -spolier alert- tafelen in La Granja 4 is een eetervaring die wel een paar dagen blijft nazinderen. 

De hoogstaande, experimentele keuken van de chef doet ons vermoeden dat dit culinair talent vroeg of laat beloond zal worden met een Michelinster. 

RESTAURANT

La Granja 4

Fransbeke 4

9660 Brakel

Tel: 0498 28 81 72

www.lagranja4.be

Openingsuren:

Maandag: van 12-15u en 18-22u

Dinsdag-woensdag-donderdag: gesloten

Belevenismenu
Vrij- en zaterdag vanaf 18 u Zondagmiddag vanaf 12u30